5.4.2013 

Kylämaisema kuntoon -hankkeelle haettiin syksyllä jatkoaikaa ja hanke jatkuu aktiivisena vielä tämän vuoden loppuun asti. Alunperinhän hankkeen oli tarkoitus loppua jo joulukuussa 2012. Osassa kylistä on jo pidetty kyläkävelyitä sekä järjestetty maisemanhoitotalkoita. Pari retkeäkin ollaan järjestetty edellisinä kesinä ja paljon ollaan puhuttu maisema-asioista. Nyt meillä on siis vielä tämä vuosi aikaa saada muutoksia aikaiseksi kylämaisemissa. Ja toteuttaa hankesuunnitelman mukaisia töitä.

Hankkeen yksityisrahoitusosuus muodostuu talkootyötunneista sekä retkien osallistumismaksuista. Maisemanhoitotalkoot ovat myös oivallinen keino oppia itse maisemanhoidosta ja saada neuvoja maisemanhoitotöihin. Maisemanhoitotalkoilla saadaan aikaiseksi myös näkyvää tulosta ja saadaan uutta, hoidettua ilmettä kylälle. Retkien tarkoituksena on tutustuttaa kyläläiset eri maisemakohteisiin sekä näiden alueiden hoitoon.

Tänä kesänä on vielä edessä kolme retkeä, joista on esitteet liitteenä. Kesäkuun alussa on kahden päivän retki Hankoon, jossa yövytään Mustion Linnassa.

Kesäkuun lopussa vieraillaan Ulvilassa tutustumassa Jalomäen umpipihaan sekä Leineperin Ruukkiin ja loppukesällä vieraillaan Tammelassa Saaren kansanpuistossa sekä Korteniemen perinnetilalla. 

Hankkeessa järjestettiin viime vuonna kahdet maisemanhoitotalkoot. Auvaisilla siistittiin kylän keskellä sijaitsevan koulun piha-aluetta ja

kirkkopuiston_siivous_20.10.2012.jpg

Kojonkulmalla raivattiin Tapanin myrskyssä vaurioitunutta Kirkkopuistoa. Vielä tänä keväänä järjestetään talkoot puiden istutuksen merkeissä ja Alastarolla keskeisessä osassa on Nuorisolavan pihan perusparannus.  Orisuolla tarkoituksena olisi järjestää maisemanhoitotalkoot luontopolun rakentamisen merkeissä ja Alastarolla keskeisessä osassa on Nuorisolavan pihan perusparannus. Jakkulassa on valmistuneet venevalkamasuunnitelmat, joiden rakentamisen yhteyteen voitaisiin miettiä talkoita. Kultelassa toivottiin Savilampien ruoppaus- ja kunnostussuunnitelmaa, jonka olen talven aikana saanut valmiiksi. Oripäässä Villa Villen pihasuunnitelma on vielä työn alla, mutta pihan kunnostus voisi silti olla talkookohteena. Härkälässä puheenaiheena on ollut järvinäkymät ja –maisemat. Kirkkojärven rantapusikoiden raivauksella saataisiin vesinäkymät esille ja saataisiin aikaiseksi myös mielenkiintoisia näkymiä kirkonkylän puolelle.